STAL - Z CZEGO ZROBIONE SĄ BRZYTWY

 

Stal to materiał fascynujący ludzi od czasów jego odkrycia. Do dziś jego wytwarzanie i handel nim to klasa sama dla siebie. Proste połączenie żelaza (Fe) i węgla (C) tworzy zupełnie nowy rodzaj materiału. W stanie czerwonego gorąca, żelazo wiąże węgiel w strukturę molekularną tworzą nową strukturę krystaliczną. Gaszenie olejem lub wodą sprawia że węgiel nie może „wydostać się” z siatki krystalicznej. Dzięki temu stal uzyskuje swoją twardość. Zbyt duża ilość węgla może spowodować że s Jednakże dzięki późniejszemu procesowi „odpuszczania”, stal nie jest przesadnie krucha. Odpuszczanie to nic innego jak wygrzewanie stali w określonej temperaturze i jednostce czasu. Dzięki temu związek odzyskuje elastyczność i nadaje się do zastosowań w przemyśle nożowym.

 

Srebrzanka

Stal chromowo-wanadowa. W dużym uproszczeniu – węglówka z podwyższoną odpornością na korozję dzięki obecności chromu i wanadu. Przyjemna, elastyczna a przy tym pozwalająca się hartować na wysoki wskaźnik (do 64 HRC). W sprzedaży detalicznej ma numer 1.2210.

 

Stal chromowa (nierdzewna)

Idealna do codziennych zastosowań. Zgodnie ze standardami, stal jest nazywana „nierdzewną” jeśli zawiera przynajmniej 10,5% chromu. Dzięki jego zawartości, struktura stali jest nieco bardziej „szorstka” niż np. w stali węglowej. Poprawia to agresywność cięcia. Nierdzewna stal ma jedną ogromną zaletę, szczególnie w brzytwach – ogromnie poprawioną odporność na korozję. Nie oznacza to że brzytwy z tej stali można traktować po macoszemu – mokre lub brudne ostrze pokryje się rudym nalotem tak czy inaczej. Jednakże minimalna dbałość czyli czyste i suche ostrze sprawi że będziemy się cieszyć nim dłużej. To idealna stal również dla początkujących.

 

Stal damasceńska / dziwer / bułat

Ten rodzaj jest tak stary jak sama produkcja stali. Tradycyjny damast był zrobiony przynajmniej z dwóch różnych rodzajów stali kutych w zbliżonych temperaturach. Dzięki temu oba gatunki łączą się ze sobą w trakcie obróbki, jednakże nie mieszają się. Dzięki temu finalny produkt posiada cechy obydwu stali użytych do stworzenia damastu. Sam proces kucia, trawienia i tworzenia wzorów jest niezwykle trudny i wymaga niemałych umiejętności od kowala.

 

Damast proszkowy

Ogólny sposób powstania jest podobny – mieszane są dwa różne gatunki stali tak by powstał nowy „kompozytowy” materiał o nowych właściwościach. Różnica polega na sposobie tworzenia. Technologia proszków spiekanych to topienie stali w wysokiej temperaturze, rozpylanie jej w próżni i natychmiastowe chłodzenie strumieniem powietrza. Powstały w ten sposób proszek jest następnie spiekany w odpowiedniej temperaturze aż uzyskana zostanie jednorodna struktura.

Damast proszkowy to spieczone ze sobą dwa rodzaje stali. Ten proces pozwala zachować jednorodną strukturę stali i pozwala na bardziej precyzyjne modelowanie jej właściwości.