Nóż Santoku Böker Solingen Cottage-Craft

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 130497
  • Producent: Boker
  • Kod producenta: 4045011216732
  • Dostępność: Na zamówienie. Czas realizacji - do 21 dni roboczych. Na zamówienie. Czas realizacji - do 21 dni roboczych.

  • Historia ceny
    Najniższa cena 30 dni przed zmianą: 176,40 zł brutto
  • szt.
  • Cena katalogowa: 252,00 zł
  • Rabat: -25,20 zł (10 %)
  • 226,80 zł

Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie rdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą nitów z litego mosiądzu.

Nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie, to Santoku. Pierwotnie był to japoński kształt ostrza noża użytkowego. W tłumaczeniu jego nazwa oznacza „Trzy cnoty” i nadaje się równie dobrze do mięsa, ryb i warzyw. Dzięki szerokiemu ostrzu Santoku jest szczególnie łatwy w obsłudze.

CARBON STEEL C75 Całkowicie naturalną właściwością materiału jest to, że podczas używania noża powstaje patyna. Szaroniebieskie zmatowienie ostrza jest całkowicie normalne i nie jest w żaden sposób wadą. Wręcz przeciwnie, powstała w ten sposób patyna (warstwa tlenku) tworzy na ostrzu warstwę ochronną, która zwiększa jego odporność na warunki zewnętrzne. Ta patyna jest często widoczna już po pierwszym użyciu i nie można jej ponownie usunąć. Ekspert natychmiast rozpoznaje wynikającą z tego wysokiej jakości stal węglową. Przy odpowiedniej pielęgnacji stal węglowa ma taką samą żywotność jak nowoczesna stal nierdzewna.

CZYSZCZENIE I PIELĘGNACJA Stal węglowa jest jednym z rdzewnych rodzajów stali i wymaga celowej, ale minimalnej konserwacji. W kuchni wystarczy opłukać nóż pod gorącą bieżącą wodą i osuszyć ściereczką. W przypadku dłuższego przechowywania ostrze należy konserwować odpowiednim olejem. Idealny do tego celu jest bezkwasowy, nieżywiczny i nielotny olej Boker Camellia (nr kat. 04BO175). Jest olejem czysto roślinnym i idealnie nadaje się do konserwacji rdzewnych noży kuchennych, w przeciwieństwie do innych olejów pielęgnacyjnych – nie tworzy emulsji z wodą. Z drugiej strony, używanie zmywarki niszczy drobne struktury stali węglowej, podobnie jak pozostawianie ostrza w zlewie na dłuższy czas bez czyszczenia. Rzadko stosowana w nożach kuchennych stal węglowa, ze względu na swoje właściwości można ją łatwo ostrzyć, dzięki czemu noże Boker Cottage Craft stają się lojalnymi i niezawodnymi towarzyszami na całe życie i kontynuują pisanie własnej historii.


Dane techniczne

Stal klingi: C75
Długość całkowita: 290 mm
Długość klingi: 180 mm
Grubość klingi: 3.4 mm
Waga: 172 g
Rękojeść: drewno śliwy