Warunki użytkowania i konserwacji noży Samura:
•
Przed pierwszym użyciem zanurz noże w gorącej wodzie.
• Używaj noży
kuchennych tylko na deskach drewnianych lub plastikowych (płyty szklane
uszkadzają krawędź tnącą noża).
• Nie używaj noży do rozdrabniania produktu i
nie tnij produktów mrożonych.
• Nie używaj noży do krojenia produktów
kostnych (mięso, kurczak itp.) i nie tnij nimi kości.
• Nie pozostawiaj noży
w wodzie lub w zlewie na dłuższy czas. Wpłynie to negatywnie na materiał
(może zardzewieć) i ostrość noża;
• Zalecamy ręczne czyszczenie noży przy
użyciu materiałów nieściernych i natychmiastowe wysuszenie.
• Noże trzymaj w
specjalnym bloku na noże, pudełku na noże, stojaku na noże itp. Upewnij się, że
ostrza nie dotykają innych metalowych przedmiotów.
• Zalecamy regularne
ostrzenie noży stalką lub ceramicznym prętem ostrzącym. Podczas procesu
ostrzenia upewnij się, że oryginalny kąt krawędzi jest utrzymywany na poziomie
15-17 stopni, który jest ustawiony w procesie produkcyjnym.
• Nie zalecamy
mycia noży w zmywarce do naczyń.