Nóż biurowy Boker Solingen Cottage-Craft
Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne
osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano
ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje
dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem
klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie
nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy
typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania
muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i
uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z
Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą
nitów z litego mosiądzu.
Nóż biurowy to bardzo poręczna mieszanka noża
szefa kuchni i noża do obierania. Najbardziej powszechnym zastosowaniem noża
uniwersalnego w kuchni jest obróbka owoców i warzyw, które można nim obrać i
pokroić. Ale można nim łatwo pokroić również mniejsze kawałki ryb i mięsa.
Ponieważ nóż, który jest obustronnie szlifowany, jest używany bardzo często, nie
powinno zabraknąć go w żadnej kuchni.
Dane techniczne
Stal klingi: |
C75
|
Długość całkowita: |
208 mm
|
Długość klingi: |
113 mm
|
Grubość klingi: |
1.9 mm
|
Waga: |
43 g
|
Rękojeść: |
drewno śliwy
|