Mały uniwersalny nóż kuchenny. Doskonale nadaje się do obierania oraz innych
precyzyjnych prac.
Warunki użytkowania i konserwacji noży
Samura:
• Przed pierwszym użyciem zanurz noże w
gorącej wodzie.
• Używaj noży kuchennych tylko na deskach drewnianych
lub plastikowych (płyty szklane uszkadzają krawędź tnącą noża).
• Nie używaj
noży do rozdrabniania produktu i nie tnij produktów mrożonych.
• Nie używaj
noży do krojenia produktów kostnych (mięso, kurczak itp.) i nie tnij nimi
kości.
• Nie pozostawiaj noży w wodzie lub w zlewie na dłuższy czas. Wpłynie
to negatywnie na materiał (może zardzewieć) i ostrość noża;
• Zalecamy
ręczne czyszczenie noży przy użyciu materiałów nieściernych i natychmiastowe
wysuszenie.
• Noże trzymaj w specjalnym bloku na noże, pudełku na noże,
stojaku na noże itp. Upewnij się, że ostrza nie dotykają innych metalowych
przedmiotów.
• Zalecamy regularne ostrzenie noży stalką lub ceramicznym
prętem ostrzącym. Podczas procesu ostrzenia upewnij się, że oryginalny kąt
krawędzi jest utrzymywany na poziomie 15-17 stopni, który jest ustawiony w
procesie produkcyjnym.
• Nie zalecamy mycia noży w zmywarce do
naczyń.