Nóż do szynki Boker Solingen Cottage-Craft
Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne
osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano
ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje
dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem
klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie
nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy
typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania
muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobnoporowate, ma jednolitą strukturę i
uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z
Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą
nitów z litego mosiądzu.
Dzięki długiemu i smukłemu kształtowi nóż do
szynki idealnie nadaje się do precyzyjnego krojenia mięsa i ryb. Cienkie
plasterki można kroić tak samo łatwo jak kostki lub grube plastry. Nóż do szynki
jest nieco bardziej elastyczny niż inne noże i optymalnie przesuwa się po
mięsie.
Dane techniczne
Stal klingi: |
C75
|
Długość całkowita: |
328 mm
|
Długość klingi: |
220 mm
|
Grubość klingi: |
2.3 mm
|
Waga: |
120 g
|
Rękojeść: |
drewno śliwy
|