Nóż Santoku Boker Solingen Core Professional Kulle

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 130835
  • Producent: Boker
  • Kod producenta: 4045011190001
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
  • szt.
  • 285,00 zł

Santoku to nóż, który staje się coraz bardziej popularny w Europie. Jest to japoński kształt ostrza noża uniwersalnego. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza "Trzy Cnoty". Z powodzeniem stosuje się go do mięs, ryb i warzyw. Szerokie ostrze sprawia, że ​​Santoku jest bardzo łatwy w obsłudze, a specjalne wgłębienia, które tworzą "kieszonki" powietrzne sprawiają, że krojone produkty nie przyklejają się do ostrza i dzięki temu można je pokroic na bardzo cienkie plasterki.
Długość całkowita 294 mm, długość klingi 165 mm, grubość klingi 1,1 - 2,7 mm, waga 160 g.

Seria Core doskonale łączy w sobie ponadczasowy klasyczny wygląd z ergonomią i praktycznością. Masywna wklęsłe ostrze ze stali chromowo-molibdenowo-wanadowej (X50CrMoV15) jest zoptymalizowane przez złożony proces ręcznej obróbki, która porządkuje jej wewnętrzne struktury. Następnie klingi są odpuszczane do twardości 58 HRC. Aby zapewnić dłuższą żywotność ostrza i jeszcze dokładniejsze cięcie, krawędź tnąca jest dokładnie obrabiana.

Garda zabezpiecza przed ześlizgnięciem się ręki na ostrze. Praktyczne i idealnie dopasowane rękojeści wykonane z tworzywa sztucznego podnoszą walory estetyczne i użytkowe noża. Dzięki temu noże są bardzo odporne na wilgoć i mogą być również bezpiecznie stosowane w profesjonalnym cateringu. 
Zwłaszcza w kuchni, higiena zawsze musi spełniać najwyższe standardy! 

Dane techniczne

Stal klingi: X50CrMoV15
Długość całkowita: 294 mm
Długość klingi: 165 mm
Grubość klingi: 1.1 - 2.7 mm
Waga: 160 g
Rękojeść: tworzywo sztuczne