Tak zwani Kotten kształtują historię miasta Solingen od XIV wieku. Masywne osełki napędzane były czystą wodą, a słynne na całym świecie ostrza szlifowano ręcznie. Seria noży szefa kuchni Böker Cottage-Craft imponująco kontynuuje dziedzictwo tego tradycyjnego rzemiosła i zachwyca starannie dobranym wyborem klasycznych materiałów. Na szczególną uwagę zasługuje zastosowanie nie nierdzewnej stali węglowej C75, która po krótkim okresie użytkowania tworzy typową niebiesko-szarą patynę. Naturalne drewno śliwkowe użyte do wykonania muszli rękojeści jest twarde, gęste i drobno porowate, ma jednolitą strukturę i uderzające spektrum kolorów. Zgodnie z wielowiekową tradycją produkcji noży z Solingen, łuski rękojeści są mocowane na ciągłym trzpieniu ostrza za pomocą nitów z litego mosiądzu
Stal klingi C75, długość całkowita 275 mm, długość klingi 165 mm, grubość klingi 2.9 mm, waga 153 g, rękojeść drewno śliwy
Stal klingi C75, długość całkowita 352 mm, długość klingi 220 mm, grubość klingi 3.0 mm, waga 196 g, rękojeść drewno śliwy
Stal klingi C75, długość całkowita 290 mm, długość klingi 180 mm, grubość klingi 3.4 mm, waga 172 g, rękojeść drewno śliwy
Stal klingi C75, długość całkowita 328 mm, długość klingi 220 mm, grubość klingi 2.3 mm, waga 120 g, rękojeść drewno śliwy
Stal klingi C75, długość całkowita 208 mm, długość klingi 113 mm, grubość klingi 1.9 mm, waga 43 g, rękojeść drewno śliwy